Strona głównaMapa stronySkrzynka kontaktowaPodgląd wydruku
  • UNESCO
  • Polski Komitet ds. UNESCO
  • Pytanie-odpowiedź
  • Regulamin przyznawania patronatu PK ds. UNESCO
  • Edukacja
  • Kultura
    • Dziedzictwo kulturowe
    • Różnorodność kulturowa
    • Dialog międzykulturowy
    • Letnia szkoła konserwatorów w Zamościu
  • Komunikacja i informacja
  • Nauka
  • Edukacja dla Wszystkich
  • Człowiek i Biosfera (MAB)
  • Geoparki
  • Dialog euro-arabski
  • Pamięć Świata
  • Sieć Katedr UNESCO
  • Sieć Miast Kreatywnych
  • Stypendia i staże
  • Światowe Dziedzictwo
  • Szkoły Stowarzyszone
  • Zrównoważony Rozwój
  • Biblioteka wirtualna
  • Partnerzy
  • Instrumentarium prawne
  • Informacja na temat przetwarzania danych osobowych
  • Deklaracja dostępności
      jesteś tu:  Strona główna » Kultura » Dziedzictwo kulturowe » Dziedzictwo niematerialne » Listy Dziedzictwa Niematerialnego » Ameryka Łacińska

Haiti

Zupa joumou
Kraje członkowskie: Haiti

Wpis na Reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości w 2021 r.

Zupa joumou czyli zupa z odmiany dyni zwanej turecki turban jest tradycyjną  potrawą haitańską. Oprócz dyni w jej skład wchodzą inne warzywa, banany warzywne, mięso, makaron i przyprawy. Jest to danie odświętne, ważne dla tożsamości mieszkańców Haiti. Przyrządzanie zupy spaja społeczność i daje poczucie przynależności do wspólnoty. Pierwotnie była to potrawa zastrzeżona dla właścicieli niewolników. Po wyzwoleniu spod dominacji francuskiej Haitańczycy uznali tę potrawę za symbol uzyskanej wolności, wyraz godności i stawianego oporu. Podstawowym składnikiem zupy jest dynia ozdobna, zwana turecki turban, odmiana uprawiana niegdyś przez rdzenną ludność Karaibów. Potrawa jest przygotowywana i spożywana w dniu 1 stycznia, kiedy Haiti świętuje uzyskanie niepodległości. Stanowi również pierwszy posiłek w Nowym Roku. Zupa joumou, którą  podaje się także na tradycyjne niedzielne śniadanie,  odgrywa rolę w życiu rodzinnym i wspólnotowym. Kobiety zajmują się przygotowaniem posiłku, a dzieci im  w tym pomagają. Rzemieślnicy wytwarzają aluminiowe garnki i przybory kuchenne, a rolnicy uprawiają potrzebne warzywa. W kuchni karaibskiej i latynoamerykańskiej występuje obecnie kilka wariantów tej zupy.

© 2021 tłumaczenia na język polski: Polski Komitet ds. UNESCO

  • Światowe Dziedzictwo
    • Konwencja
    • Znak światowego dziedzictwa
    • Lista Światowego Dziedzictwa
      • Afryka
      • Ameryka Łacińska
      • Azja i Oceania
      • Europa i Ameryka Północna
      • Kraje arabskie
    • Kryteria
    • Procedura wpisu
      • Plan zarządzania
    • Polskie obiekty
    • Dziedzictwo zagrożone
    • Swiatowe Dziedzictwo w Rękach Młodzieży
  • Dziedzictwo materialne
    • Akcje ratowania zabytków
    • Konwencje i rekomendacje
  • Dziedzictwo niematerialne
    • Konwencja
    • Zasady etyczne
    • Listy Dziedzictwa Niematerialnego
      • Afryka
      • Ameryka Łacińska
      • Azja i Oceania
      • Europa i Ameryka Północna
      • Kraje arabskie
      • Wpisy 2008
      • Wpisy 2009
      • Wpisy 2010
      • Wpisy 2011
      • Wpisy 2012
      • Wpisy 2013
      • Wpisy 2014
      • Wpisy 2015
      • Wpisy 2017
      • Wpisy 2016
      • Wpisy 2018
      • Wpisy 2019
      • Wpisy 2020
      • Wpisy 2021
      • Wpisy 2022
      • Lista elementów dziedzictwa wymagających pilnej ochrony
      • Lista reprezentatywna niematerialnego dziedzictwa ludzkości
      • Rejestr dobrych praktyk
      • Krajowa lista
© Polski Komitet ds. UNESCO wykonanie strony www magprojekt, CMS